Skip to main content

Volg ons op

Volg ons op

Graszoden leggen in 6 stappen

Het leggen van graszoden is niet moeilijk, maar het is wel goed om met een aantal dingen rekening te houden. Als onderstaand stappenplan gevolgd wordt, kan er weinig fout gaan!

Stap 1

Ondergrond voorbereiden

Als start is het belangrijk om de ondergrond om te spitten. Doe dit met een diepte van ongeveer 10-15 cm. Indien er nog een oude grasmat ligt, verwijder deze eerst, of spit hem onder. Strooi eventueel tuinaarde over de grond om de grond op te hogen en te egaliseren en bovendien extra voedzaam te maken.

Stap 2

Zorg ervoor dat de ondergrond volkomen egaal is

Druk de grond goed aan met een wals of door er overheen te lopen, met een hark kan de grond vervolgens geëgaliseerd worden. Voor een optimaal resultaat kan een plank of waterpas gebruikt worden om alle oneffenheden gelijk te maken. Houdt er rekening mee dat de graszoden ongeveer 2 cm dik zijn. Zorg ervoor dat de ondergrond 2 cm lager ligt dan waar het uiteindelijke gazon moet komen.

Breng als laatste een goede startmest aan, zoals DCM VIVIROOT. Dit is een uitstekende bemesting voor een snelle hechting van de graszoden.
Als het erg warm en zonnig weer is, is het bovendien raadzaam om de ondergrond licht te bevochtigen voordat u de graszoden legt. Op deze manier wordt voorkomen dat de wortels van de grasmat verbranden.

Stap 3

Graszoden uitrollen

Begin nu met het uitrollen van de graszoden, doe dit trapsgewijs. Druk de graszoden goed tegen elkaar aan, zodat ze goed aansluiten en er zo min mogelijk naden zijn. Met een broodmes of een spa kunnen de graszoden op maat gesneden worden.

Stap 4

Graszoden aanrollen

Nu de graszoden gelegd zijn, is het belangrijk dat ze goed contact maken met de ondergrond. Dit kan door de graszoden voorzichtig aan te walsen of aan te lopen

Stap 5

Water geven

Sproeien, sproeien, sproeien! Doe dit tot de zoden en de ondergrond door- en doornat zijn. Blijf dit dagelijks of tweemaal daags herhalen. Zeker de eerste paar weken is dit zeer belangrijk! Pas gelegde zoden zijn zeer gevoelig voor uitdroging, zeker wanneer het warm is. Wees de eerste weken ook voorzichtig met het betreden van de pas gelegde zoden. Gun het gras de tijd om vast te groeien.

Stap 6

Gras maaien

Na ongeveer 10 dagen kan er al voorzichtig gemaaid worden. Zorg echter wel voor een scherp maaimes en stel de maaier hoger af dan normaal, op een hoogte van ongeveer 4,5 cm.

Klaar

Na ongeveer 2-3 weken is het gazon klaar om te betreden en te spelen!