Skip to main content

Volg ons op

Volg ons op

Onderhoud graszoden

“Als uw gras groener bij de buren is, wordt het tijd dat u eens iets aan uw gras gaat doen! Met deze onderhoudstips krijgt u een prachtig mooi groen grasveld, dat dicht begroeid is, er fris groen uitziet en vrij van onkruid is. U kunt weer volop van uw tuin genieten!”

Maaien

Om een mooie dichte grasmat te houden moet in het groeiseizoen minimaal 1 keer per week het gras gemaaid worden. Door regelmatig te maaien heeft onkruid minder kans zich te ontwikkelen en blijft de mat mooi gesloten. Let erop dat het gras niet korter gemaaid wordt dan ongeveer 3 cm.

Bemesten

Voorjaar

(maart, april)

Bemesten met DCM Vital-Green. Vital-Green is de ideale meststof voor een supergroen gazon. De stikstof zorgt voor een goede groei, het magnesium en ijzer zorgt voor een mooie diepgroene kleur en het kalium zorgt dat het gazon goed bestand is tegen een stootje.

Zomer

(juni, juli)

Ook in de zomer is DCM Vital-Green de ideale meststof voor een supergroen gazon. De stikstof zorgt voor een goede groei, het magnesium en ijzer zorgt voor een mooie diepgroene kleur en het kalium zorgt dat het gazon goed bestand is tegen een stootje.

Najaar

(september)

Bemesten met DCM Najaarsmest. Deze mest zorgt ervoor dat het gazon sterk en groen de winter in gaat. Het hoge gehalte kalium zorgt dat het gazon sterk en weerbaar wordt en zo minder kans geeft aan mos. De meststof is verrijkt met magnesium en ijzer zodat ook in de winterperiode het gazon een groene kleur blijft behouden.

Winter

(december, januari en februari)

Zit er mos in het gras, of blijkt uit een bodemanalyse test dat de grond te zuur is? Dan is het zeker aan te raden om DCM Groen-Kalk te strooien. In een te zure bodem kan het gazon onvoldoende voedingsstoffen opnemen en krijgt mos meer de kans. Kalk ontzuurt de bodem en gaat dit tegen. Naast kalk bevat de meststof ook magnesium om het gazon zijn groene kleur te laten behouden.

Sproeien

Bij langere periodes van droogte en/of warm weer is het goed om het gazon regelmatig te besproeien. Zeker als het gazon de eerste signalen van droogte begint te vertonen is dit een teken dat er gesproeid moet worden. Dit is zichtbaar door een doffe of zelfs al gele kleur van het gazon of als het gazon zijn veerkracht begint te verliezen. Het ideale tijdstip om te sproeien is ‘s morgens. In de volle zon zal namelijk veel water weer verdampen wat het sproeien een stuk minder effectief maakt. Het is beter om een paar keer in de week lang te sproeien, dan dagelijks kort. Bij dagelijks sproeien maakt u de wortels als het ware lui, omdat ze niet meer diep hoeven te zoeken naar water. Daarnaast bevordert het de groei van onkruiden, zoals straatgras.

Beluchten of verticuteren

Naast voldoende voeding en water heeft het gazon ook voldoende zuurstof nodig. Een goede bodemstructuur heeft de volgende samenstelling:

  • 50% grond (klei, zand en organische materialen)
  • 25% water
  • 25% lucht

Door veelvuldige betreding, maaien of veel regenval kan de bodem verdicht raken. De zwaardere kleigronden zijn hier gevoeliger voor dan de lichtere zandgronden. Door het gazon te beluchten wordt er gezorgd voor een meer open grondstructuur zodat er weer voldoende lucht, water en voeding de grond in kan.

Het gazon beluchten kan simpelweg door gaatjes te prikken in het gazon van maximaal 10 cm diep. Dit kan door middel van een prikrol, priksandalen of de welbekende riek. Het gazon op deze manier beluchten kan een paar keer per jaar gedaan worden, bij voorkeur in het voorjaar.

Als er echter veel mos in het gazon staat, of als de toplaag vervilt is, kan het beste gestart worden met het gazon verticuteren. Met verticuteren worden diepe verticale sneden in het gazon gemaakt, waardoor het mos en vilt loskomen en er weer lucht de bodem in kan. Verticuteren is een stuk intensiever voor het gazon dan enkel beluchten en moet daarom niet meer dan 1 keer per jaar uitgevoerd worden. Dit kan het beste in het voorjaar gedaan worden en kan gezien worden als een ‘voorjaarsschoonmaak’. Het gazon wordt bevrijd van ongewenste ballast en kan zo goed aan het groeiseizoen beginnen.

Na het verticuteren moeten de losgekomen delen met een hark verwijderd worden en kan er gemaaid worden om de uitstekende delen weg te maaien. Eventueel kan er nu ook bij gezaaid worden op de kalere plekken. Laat het gazon na het verticuteren ook even met rust zodat het de kans krijgt om te herstellen.